Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Бойко Борисов
Снимка: БТА

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон:

"За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам оттук нататък и дай Боже, днес да видим решения, които да са такива, че да не ни е яд за това, което сме направили. Подобни теми трябва много бавно, много мъдро, именно с всички – консистуционалисти и гилдии, които са в тази сфера - да се проиграят, да се проучат всякакви варианти".

Борисов посочи като автори на идеята за ограниченията при избор на служебен министър-председател Христо Иванов и Делян Пеевски, но уточни, че политическата отговорност е обща:

"Отговорност ще носим всички ние, които сме подкрепили. Истински се надявам да няма парадокс в гласуванията - концесионни съдии, които са участвали в гласуването да са подкрепили нещо друго. Не знам!".

Според Борисов обвиненията за партийна пристрастност на членове на КС не са коректни, тъй като освен бившият депутат от ГЕРБ СДС Десислава Атанасова, в КС има и други политически фигури и даде за пример Янаки Стоилов. По думите му, каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни мащабни промени трябва да се правят много внимателно:

"Ние сме дисциплинирана партия. Когато съдебната реформа, промяната на Конституцията бяха сложени на масата като нещо, което да обедини така наречената от вас "сглобка", ние приехме предложенията на господин Христо Иванов. Сега се надявам да са били правилни. От дистанцията на времето, считам, че толкова важни промени както в Конституцията, така и в съдебната система трябва внимателно да се мислят, да се проиграят. Когато колегите решаваха това за служебното правителство като тема – къде да остане - ние бяхме много голям, много як блок със 163 депутати. Въобще през главите не ни мина, че в един момент, ако не сме така единни и заедно, ще стане проблем в избора в самия парламент. Не знам сега, когато не виждам мнозинства в парламента, как ще се работи?"

Относно упреците на министъра на вътрешните работи към кмета на Елин Пелин, Борисов напомни, че кметовете се избират от хората и ако някой трябва да го укорява, това са те.

Най-важното в момента е да се ограничат щетите, да няма пострадали сред жителите на околните места и да се запази живота на пожарникарите. Това коментира в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

"Едно време в такива случаи ни вкарваха веднага вътре, в пожара и който оцелее - оцелее. Сега нищо не го налага това да се прави. Още повече, че има в антитерористичните звена роботи и може да се вкарат, да се огледа. Мисля, че ръководството на противопожарната охрана трябва да си запази хората в момента".


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна