Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

Снимка: Надежда Герова

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил Терзиев. 

11 цистерни с вода също са били изпратени, за да се погаси пожара. Екипи са съдействали и с евакуация на гражданите, както и с осигуряването на вода и храна за тях.

„Другото важно нещо, което направихме, е да изпратим мобилна измервателна станция за качеството на атмосферния въздух. Ние разполагаме с най-модерната такава в държавата, като искахме да сме сигурни, че няма опасност за София. Но дори и в момента на най-тежко обгазяване, показателите бяха в норма“, каза още кметът Терзиев.

Той допълни, че Столичната община винаги съдейства с ресурси в случаи на нужда и благодари на включилите се служби и доброволци в овладяването на ситуацията в Елин Пелин.

Васил Терзиев е разпоредил на директора на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ Красимир Димитров да картографира всички съществуващи бомбоубежища на територията на Столичната община, за да се знае кои могат да се използват в случаи на евакуация при природни бедствия и аварии. Също и да се актуализират протоколите при реакция в такива случаи. 

Общинският съветник от коалиция „ГЕРБ-СДС“ Мирослав Боршош контрира, че актуална информация за бомбоубежищата и скривалищата е била изготвена преди 2 години и може да се открие на страницата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той поиска от кмета да информира общинските съветници в най-кратък срок колко подобни складове и предприятия за пиротехнически средства има на територията на общината, както и кога последно са направени проверки за безопасността им.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна