Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Снимка: БГНЕС

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ:

"Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са толкова опасни. Те са опасни за хора, които са с повишена чувствителност - това са хора, които имат хронични белодробни заболявания, както и хора, които са в напреднала възраст и с намалени функции на белия дроб или на сърдечно-съдовата система. Това са двете системи, които имат малко по-висок риск. Със сигурност след приключване на пожара, в рамките на около 12 до 15 часа фоновото замърсяване изчезва, защото тези частици падат на земята". 
Той коментира и какви са признаците, които трябва да се следят и за които трябва се реагира:

"Тези, които са изложени на няколкото вида газ, които се отделят при горене на подобен тип вещества, започват да имат по-често кашлица, да отделят храчки, да имат свиркане в гърдите, особено хората, които имат астма или нещо, което се нарича хронично обструктивна белодробна болест - това са по-възрастните хора. Астмата - при по-младите и ХОББ - при по-възрастните. Тези хора, ако имат оплаквания, те обикновено имат медикаменти, с които тези оплаквания се преодоляват. Ако в рамките на 1-2 приложения на стандартните си медикаменти тези оплаквания не се преодолеят, е редно да потърсят помощ при белодробен специалист или сърдечно-съдов специалист, за да може да се вземат мерки рано, преди да настъпят по-сериозни усложнения, ако такива настъпят. Говорим за най-тежко болните от хронични заболявания. Само при тях рискът е значимо увеличен. За стандартно по-здрави и по-млади хора съществен риск няма". 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна