Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж.

Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните влакове, минаващи на запад, север и изток от Париж. Четвърти палеж по линията на юг към Лион и Средиземно море беше осуетен. В резултат влаковете се пренасочват към други линии, което води до закъснения с два часа и някои анулирания. Железопътната компания предупреди, че ремонтните дейности може да продължат поне до края на седмицата. 

Засега никой не е поел отговорност, но е трудно да не се види връзка с Олимпийските игри, които се откриват тази вечер с уникално шоу в Париж.

За първи път в историята на летните игри церемонията няма да се проведе на стадион. Вместо това националните делегации, над 200 на брой, ще плават по Сена през центъра на Париж и покрай забележителности като катедралата Нотр Дам, Лувъра и други.

Според вестник "Паризиен" 400 танцьори и 3000 артисти ще участват в спектакъла. 300 000 души успяха да се сдобият с билет и ще могат да проследят церемонията по откриването от бреговете на Сена. 80 гигантски екрана и стратегически разположени високоговорители ще позволят на феновете да се насладят на магическата атмосфера на шоуто в цялата френска столица. Игрите ще бъдат официално открити от френския президент Еманюел Макрон.

Очаква се около 120 държавни и правителствени ръководители, както и други официални лица да присъстват на церемонията, сред които германския канцлер Олаф Шолц и първата дама на САЩ Джил Байдън. В церемонията по откриването ще участват и около 45 000 служители на реда. Въздушното пространство в радиус от 150 километра от Париж ще бъде затворено за вечерта, а районите на Сена, през които ще премине парадът, ще бъдат затворени за автомобилен трафик. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна