Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хеликоптери гасят и стесняват периметъра на огнището край Елин Пелин, за да влезе пожарната и окончателно да потуши огъня"

Адм. Емил Ефтимов: Преценихме риска, още не могат да започнат спасителните действия

"Със собственика на склада направихме втори подход, за да се увери, че всичко, което е възможно, е направено"

| Интервю
Адмирал Емил Ефтимов
Снимка: БТА

Продължаваме да гасим и в момента на място. Беше въпрос на оценка на риска за хеликоптерите, които гасят – Ми-17 и Кугър. Започнаха от по-голям периметър и постепенно стесняваме кръга. Адмирации за ВВС, техните екипажи на хеликоптерите. Има координатори от ГДПБЗН, целта е да се стеснява периметърът, да се гаси, за да може екипите на пожарната да влязат, окончателно да загасят пожара и да започнат спасителни действия.

Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю пред БНР. 

"Задействани са всички водопреносими модули, за да се предотвратят всякакви последици от ситуацията. В момента не е необходимо да се влиза пак", обясни адмиралът, след като вчера на два пъти с бронирани машини на военна полиция "Пустинна котка" са се приближили до взривения склад за фойерверки в Елин Пелин. 

При първото навлизане в основното огнище са били адмирал Ефтимов, бившият министър на МВР, депутат и експерт по взривовете Валентин Радев, бригаден генерал Сотиров, шеф военна полиция и служител на фирмата. Целта е била да огледат и дали може да се започнат спасителни действия на хората в неизвестност.

"След като дойде специализираната техника на военна полиция, започнахме обсъждане на обстановката. Преценихме степента на риска, много помогна Валентин Радев и решихме да спрем, първо, газоподаването от магистрален газопровод, взехме екипа и го спряхме. Опитахме да се приближим на максимално безопасно разстояние на склада за фойерверки и да преценим дали е възможно да се предприемат спасителни действия за хора", разказа адмирал Ефтимов.

Собственикът на склада е пристигнал по-късно и е споделил, че синът му е в района с други близки.

"Решихме да направим още един подход, за да се увери, че всичко, което е възможно, е направено и той се увери, че няма шанс да се извършат допълнителни действия. Специализираните органите говориха с него и ние също. Държеше се човекът, никой да не е неговото място, адмирации за неговата устойчивост. Обясни ни каква е конструкцията на складовете, което допълнително ни даде информация за безопасността, беше конструктивен и адекватен", сподели адмиралът. 

И допълни: 

"На място пораженията са големи, има вторични пожари, изтичане на газ в системата, там и гореше. При тази обстановка преценихме, че по-навътре влизане не е обосновано и се върнахме, и доложихме на премиера".  

Адмирал Ефтимов каза, че в момента военните имат 2-3 хеликоптера, оперативни, и има още пен на ремонт в различни страни в Европа. 

"Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г., това отнема време, а природата не чака", надява се адмирал Ефтимов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна