Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите в Благоевградско събраха общини на работна среща за бедствия и аварии

| Репортаж
Пожар край Петрич
Снимка: БГНЕС

Заради тежката ситуация с пожарите местните власти и държавните институции в Благоевград проведоха работна среща, на която обсъдиха необходимите спешни мерки за недопускане на бедствени ситуации, както и координацията помежду си.

Дни преди тази среща децата на Благоевград участваха в забавни игри и състезания, за да научат повече за работата на пожарникарите, за безопасното поведение в къщи и в гората.

Недостигът на вода е най-тежкото следствие от горещото и сухо лято и един от сериозните проблеми, с които се сблъскват огнеборците. В област Благоевград, която е предимно планинска, това се усеща повече от всякога. 

Водните запаси в Рила и Пирин са намалели повече от два пъти, заявиха на работната среща директорите на двата национални парка.

Водният дефицит е проблем и в населените места, особено там, където мрежата от пожарни хидранти и водоеми не е достатъчна, призна заместник-директорът на областната пожарна служба Георги Сарафов.

Стопанисването на водоемите и малките язовири е критично занемарено, оплака се кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Той посочи като основна причина решението на държавата общините да предадат повечето от тях на предприятието за управление и стопанисване на язовирите.

Нито кметове, нито държавните институции в област Благоевград не са ползвали до този момент системата БГ-АЛЕРТ за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия, призна заместник-директорът на пожарната Георги Сарафов.

А това лято определено е едно от най-тежките от гледна точка на пожарите.

Само горските такива от началото на годината са 60, като близо половината от тях са през юли. Огнената стихия е засегнала над 3600 декара горски масиви, заявиха от Югозападното държавно предприятие.

За ефективна борба с пожарите дружеството е обучило над 80 горски служители като ръководители на екипи за гасене на пожари. От заместник-директора на предприятието Ваня Каменова разбирам, че на територията на сраната има само един такъв център - в Монтана.

И докато възрастните гледат с тревога пожарната обстановка в страната, децата на Благоевград имаха възможност да влязат в истинско приключение, за да научат повече за опасността от запалвания, за работата на огнеборците. На ужким малчуганите гасиха пожари, спасяваха животни и птици, пренасяха на мрежа от въжета земното кълбо, за да опазят живота на планетата. И много знаеха, толкова много, че почти изнесоха открит урок на пожарниккарите на тема дронове.

Представителите на Югозападното държавно предприятие представиха информационни брошури и видеоклип за най-честите причини за горските пожари, в рамките на кампанията на МЗХ "Безотговорността е най-опасната искра".

Под този надслов дни преди това се проведоха занимания с деца от Благоевград, които чрез игри и състезания научиха най-важното за пожарите.

724 горски служители с 206 автомобила са участвали в борбата с пожарите, възникнали от началото на годината на територията на ЮЗДП.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени