Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според него управляващите не мислят в перспектива, а търсят как да закърпят дупките

Красимир Каракачанов: Поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени

Покупката на хеликоптер не е като да си купиш миксер, напомни бившият военен министър

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Политици има достатъчно, само че държавници в България няма. Няма хора, които имат държавническо мислене. Всичко е на парче, всичко е в последния момент и за съжаление "скрито-покрито"". 

Това каза пред БНР Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер и министър на отбраната. Той коментира натрупалите се кризи в последно време - пожари, дерайлирал влак, взривове в складове с пиротехника. 

По думите му държавата се справя според възможностите, които има, а те, според него, не са големи:

"В последните години след всяка една криза се говори как ще се придобие или ще се отремонтира съществуващата техника, но това не се случва. Когато избухнаха пожарите на различни места и на огромни територии - видяхте, че правителството разполага с 2 хеликоптера". 

Армията се включва винаги при бедствие, но тя е оставена на произвола на съдбата в последните 3 години, изказа мнението си бившият военен министър. Той подчерта, че не се отделят необходимите средства нито за екипировка, нито за отремонтиране и поддръжка на съществуваща техника: 

"На армията се гледа като на един брашнян чувал, който поотупаш и извадиш от складовете въоръжение, което да подаряваш на други държави, а не да го ремонтираш и използваш ти, т.е. да го използва България. Политиците не се грижат за армията и чакат армията да свърши нещата, които те не са свършили през годините".

Според него все пак не може да се обвинява това служебно правителство. Правителствата през последните 3 години не направиха нищо сериозно, за да подготвят армията, за да може тя по-ефикасно да се справя с проблемите, категоричен бе Каракачанов. И добави:

"На техниката се гледа като на възможност да бъде подарена на някой, в случая на Украйна, а не да бъде използвана за българската армия". 

Според него БТР-ите, които дарихме преди време, стават за бедствия и аварии

"Защо тези БТР-и, които не стават за военни действия, защото са много остарели и са със слаба бронезащита, не бъдат преработени в машини, които да бъдат използвани при наводнения, при бедствия, при аварии. На нашите политици им е по-важно да ги подарят някъде и да ги потупат по рамото, а като избухнат пожарите или избухнат бедствия, започват да се вайкат и обещават как ще купят нови. Ще видите, че няма да купят нищо. Покупката на хеликоптер не е като да си купиш миксер". 

"Няма мисъл. За тези неща трябва да се мисли не като избухнат пожарите, а преди това", категоричен е бившият военен министър и обобщи:

"За пореден път поредното бедствие заварва поредните управляващи неподготвени". 

Подобни инциденти с пожари и експлозии се наблюдават в цял свят, напомни той и добави, че въпросът е доколко държавата е способна да реагира и да решава такива кризисни ситуации

"За поредна година както при наводненията, така и при пожарите държавата отново не е готова и всичко е на бегом. Сега тепърва ще купуваме бързо някакви хеликоптери. Да погледнем каква техника имаме, как може тя с много по-малко пари да бъде поддържана, ремонтирана и да се използва ефикасно, а не да се чудим как да си подаряваме техниката, за да се харесаме на външните ни партньори. Проблемът е слугинският манталитет на нашите политици - за тях е по-важно да ги потупат по рамото от посолството или от Брюксел, отколкото да решават проблемите на българските граждани. Когато ни управляват хора, които смятат, че имат началници някъде в чужбина, виждате какво се случва", коментира Красимир Каракачанов. 

По думите му от избори на избори нещата стават все по-зле, а държавата - все по-неподготвена. Според него хората, които управляват, не мислят в перспектива, а търсят начин да закърпят дупките. 

Избора на Николай Ненчев за временно управляващ посолството в Киев, Каракачанов определи като "политическо решение". Според него е нормално да има напрежение и президентът да реагира, когато НС прави всичко възможно, за да ограничава правомощията му.

"В държава като Украйна, където има война, би следвало да изпратиш с ясни правомощия човек, който след съгласуване с всички институции да получи одобрение, а не да предизвика неодобрение", смята той. 

Цялото интервю на Даниела Големинова с Красимир Каракачанов в предаването "Хоризонт за вас" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени