Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Самоопределения на скулптурата" на "Шипка" 6

Иван Русев на 70 години

По случай своята 70-годишнина известният  художник, артист и скулптор Иван Русев предложи на своята публика, колеги и приятели изключително интересен проект, фокусиран върху базисните условия на скулптурата в днешно време. 

В галерията на СБХ на "Шипка" 6, на целия първи етаж се представя иновативната експозиция, посветена на 70-годишнината на художника, назована "Самоопределения на скулптурата". Иван Русев избира за тази своя идея група художници от различни поколения. Знаково е също името на избрания куратор на тази изложба – Петер Цанев. 

За да бъде по-цялостно представянето на Иван Русев и творческия му път, малко преди това в галерия "Арте" бяха показани негови бели каменни пластики и рисунки, обединени от заглавието "Бяло".

Сега на на “Шипка” 6 се представя само малка част от големия талант на Иван Русев, преминал през много участия в  художествения живот у нас и в чужбина. Ще споменем значимите му творби в Индия, и разбира се, паметника на Махатма Ганди в Южния парк. Но най-същественото дело на художника е изграждането на Мраморния град в Илинденци, като част от Арт център "Илинденци".

Скромен, деликатен, винаги усмихнат, Иван Русев е, както го нарече проф. Станислав Памукчиев “Човекът камък”.

Кураторът Петер Цанев  представи за "Артефир" иновативната експозиция "Самоопределения на скулптурата" в галерията на "Шипка" 6, посветена на 70-годишнината на Иван Русев, която ще остане в галерията до началото на август.

Чуйте звуковия файл.

Снимки – СБХ "Шипка" 6

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени