Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Бъчварова: Интересът на Китай към Близкия изток е силно изразен. Пекин се нуждае от партньор в региона

При втори мандат на Тръмп политиката на Аврамовите споразумения ще продължи, смята бившият ни посланик в Израел

| Интервю
Румяна Бъчварова
Снимка: Юлияна Корнажева

Политическото лидерство на Нетаняху не е преставало да бъде оспорвано. Другото, което поставя под въпрос бъдещето на мирни инициативи в региона, е самата война.

Това каза пред БНР Румяна Бъчварова, бивш посланик в Тел Авив.

Запитана очертава ли се ново сериозно подобрение на отношенията между Израел и арабския свят при втори мандат на Тръмп, тя заяви, че важен фактор в Аврамовите споразумения е, че на практика са били между Израел и съседни държави, но с гаранции от САЩ.

"Тоест тристранна дипломатическа схема, която се оказа успешна. Това е бъдещето на региона. (…) Ако Тръмп се върне в Белия дом, ще има продължение на тази политика, защото тя в глобален план беше възприемана много добре."

Интересите на Китай към този регион са силно изразени. Има силна реакция срещу всеки техен опит да навлязат там, посочи Бъчварова и даде пример със спиране на големи икономически проекти.

"Китай се нуждае от партньор в този регион. Очевидно, че Израел не може да бъде в икономическата сфера. Заиграването с палестинските организации индикира стремежа им да намерят такъв партньор в тяхно лице", поясни тя във връзка с опитите Пекин да затопли отношенията между "Хамас" и "Фатах".

Румяна Бъчварова ги нарече "войнстващи противници" и напомни, че отношенията между тях никога не са били добри, затова следва да се отнасяме скептично към определението за пробив.

"Всички казват, включително от средите на "Хамас", че сме много близо до постигането на сделка и примирие за известен период от време, което е важно за "Хамас", за да се мобилизира отново", посочи Бъчварова за хода на войната в Газа.

Подобни са амбициите на Китай към войната в Украйна – идеята е да има стратегическо присъствие в региона, отбеляза бившият ни посланик в Израел.

Румяна Бъчварова анализира визитата на израелския премиер Бенямин Нетаняху във Вашингтон като "ритуал, който не трябва да бъде прескочен".

"Но от него не знам какви ще бъдат последиците. Едно са отношенията с Байдън, който познава района. От друга страна очакваната победа на Тръмп – той остава потенциален, много верен партньор. И Камала Харис, която очевидно държи друга линия."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени