Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГЕРБ промениха говоренето, от ДБ чувам балансирано, ПП трудно ще се постигне рефлексия"

Росен Йорданов: Политиците да докажат на избирателя, че са вменяеми и дееспособни

"Заради падемията преживяхме тежката загуба на чувство за контрол"

| Интервю
Росен Йорданов
Снимка: Савина Спасова

Спортът и културата винаги са били посланици на сближаването. Не мисля, че трябва да сме толкова тежки нихилисти. В България не се живее лошо. Политиците трябва да сменят разказа.

Това препоръча криминалният психолог Росен Йорданов в интервю пред БНР и разясни по какво избирателите да се ориентират за политиците.

„Едно от нещата, които трябва да престанат пол партии е да говорят за „пожар в къщата“ - всичко е зле, другите са гадни и лоши. Стратегията е разказ за едно място, където ще те отведат с един кораб, как можем да живеем добре и т. нат. И вярвам, че  това ще се  случи. Вярно е, че не всяка партия има капацитет за това, но процесите, които се случват, това разцепление в много от политически партии, ще ги стресне доста сериозно. И тези, които имат капацитет трябва да започнат да го правят, независимо какво правят другите“, коментира Йорданов.

Според него ГЕРБ вече са показали променено говорене.

„От ДБ чувам балансирано разумно говорене, тон даде Радан Кънев. ПП трудно ще се постигне рефлексия. Чувам отделни представители да говорят по този начин и съм оптимист, че този разказ ще ни помогне. Ние не живеем на лошо място. Ние живеем добре и много българи си дадоха сметка, че територията и това, което имаме, не е толкова лошо. В България не се живее зле, знам че са скверни думи за хора, които мразят и плюят. Хората да си оправят отношенията и политиците да разказват истории, какво хубаво могат да направят за нас, това ми е оптимизмът“, коментира психологът.

Според него по отношение на родните политици, в последните 4 години, са поизчерпани  доста от заболяванията от класификацията на болестите.

„Най-важното е политиците, метафорично казано, да докажат на избирателя, че са вменяеми и дееспособни. Защото това са двете понятия в клиничната практика и психиатрия, които определят, дали един човек може да носи отговорност за действията си. През последните 4 години се нагледахме на персонажи - невменяеми или недееспособни, или и двете“, категоричен е Йорданов.

И обясни, че при генерално обобщение на картината, не могат да се заобиколят два много важни фактора.

„Единият беше пандемията. Той сериозно се отрази на хората, и не съм сигурен, че те реално си дават сметка за този феномен, който преживяхме, тежката загуба на чувство за контрол. Затова се развиха две направления - дълбока вяра в науката и другото е конспирацията и тъмните сили ни контролират“, обясни Росен Йорданов.

И сподели, че някои от партиите, освен политолози, работят и с психолози в предизборните кампании.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени