Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Нейкова: Нашите спортисти, които спечелят медали в Париж са български герои

| Интервю
Снимка: БТА, архив

Цената на златния олимпийски медал е много скъпа, плаща се с много труд, лишения, отдаденост, дисциплина. Всяко едно човешко качество не е чуждо да се каже за такъв спортист, които иска да постигне мечтите си.

Това сподели олимпийската шампионка от Пекин 2008 Румяна Нейкова в интервю пред БНР.

„Аз от малка съм мечтала да бъда шампионка и може би това ме е запазило 20 години да съм в елита на нашия спорт. Първият си медал спечелих още 1990 г. Това е стремежът за постигна мечтата си чрез лична изява“, каза Нейкова.

В предаването „Неделя 150“ тя коментира различията в нагласите и мотивацията на различните поколение подрастващи.

„Последните 10 години може би самата ценностна система и самият живот стана динамичен и зависим от, това което се случва около нас. Дигитализацията и желанието на децата, и по скоро на родителите да са задоволени от всичко, и то максимално бързо, без да са заслужили някои от нещата, са причина. А днешните деца лесно и бързо достигат желанията си. Може би желанието им да станат бързо шампиони, днес, ако може вчера, е причина да губят търпение. А за спечелването на медали се изисква много търпение, търпение и много труд“, коментира олимпийската шампионка в гребането.

За обезпечаването на нуждите на спорта у нас тя каза, че „всеки управляващ знае какво дава България за спорта и какво може да се постигне, за да очакват медали и титли“.

„Това, което се дава в България е недостатъчно, тъй като ресурсът трябва да е по-голям, обхватът да е по-голям, да видим залите около нас, възстановяване, научен и психологически подход. Всичко това има ли го в България и до каква степен е осигурено. Тези, които спечелят медали и са във финал в Париж са българските герои. Това за мен ще бъде прочита за нашите състезатели – крайното класиране“, допълни Румяна Нейкова и пожела успех на олимпийците ни.

Цялото интервю чуйте в зувковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени