Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финален спринт в САЩ - последни 100 дни преди вота за президент

Камала Харис отдава чест при пристигането си във военновъздушната база "Андрюс" в щата Мисури, 27 юли 2024 г.
Снимка: АП/БТА

В Съединените щати кампанията за изборите за президент и за конгреса навлезе в своеобразен финален сптринт 

Вицепрезидентът Камала Харис се очаква да бъде номинирана за президент от Демократическата партия. 

Предизборният ѝ щаб обяви, че е набрал 200 млн. щатски долара и е приел 170 хил. нови доброволци за седмицата, след като президентът Джо Байдън я посочи за свой наследник в надпреварата за Белия дом.

Харис, която е първата цветнокожа жена и първият американец от азиатски произход на поста вицепрезидент, събра първите си 100 млн. долара за 36 часа след като кандидатурата ѝ беше обявена.

За съвсем кратко време тя си осигури и подкрепата на мнозинството от делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия, което вероятно ще ѝ гарантира, че ще стане официален кандидат за президент на партията следващия месец.

Камала Харис "имаше една от най-добрите седмици, които сме виждали в политиката през последните 50 години", каза съпредседателят на кампанията на вицепрезидентката Мич Ландрю.

Междувременно републиканският кандидат Доналд Тръмп обеща да създаде "стратегически биткойн резерв" и да превърне САЩ в "световната криптостолица".

В началото на юли предизборният щаб на Тръмп съобщи, че е набрал 442,8 млн. долара от април до юни, като през месец май предизборната му кампания започна да приема и дарения в криптовалута.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна