Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се противопожарен самолет от Франция за гасенето на пожара на границата с Гърция

Автор:
Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се днес да пристигне противопожарен самолет от Франция, за да се включи в гасенето на пожара на граничната планина Славянка. Страната ни поиска помощта по Европейския механизъм за гражданска защита, след като снощи огънят, който изпепели над 15 хил. декара в Гърция, навлезе на българска територия, а наличието на минни заграждения затрудни гасенето и от двете страни на границата.

"Самолет, който действително аз се убедих как в рамките на 10-12 секунди успя да напълни между 6 и 7 тона вода. Ние вече задържахме този механизъм. Предполагам, че при добро стечение на обстоятелствата този самолет ще може да заработи във вторник", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Междувременно стана ясно, че няма пострадали хора при пожара, който възникнал снощи в Седми квартал на Самоков, съобщи БТА. Огънят е обхванал къщата и пристройките, а не три къщи, както беше съобщено първоначално. Екипи на пожарната помогнаха за овладяване на огъня.

Загасени са 128 пожара в страната за изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". При пожарите няма загинали и пострадали.

Екипите на пожарната са реагирали на 166 сигнала за произшествия за последните 24 часа.

С материални щети са възникнали 21 пожара, от които пет в жилищни сгради. Без нанесени материални щети са 107 пожара.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени