Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изследването е насочено към откриване на генетични заболявания, привнесени при разселването на евреите по света

Започна мащабно изследване на геннопредаваните заболявания в Израел

Целта е да се създаде карта на цялото многообразие от етноси, населяващи Израел

Снимка: pixabay.com

В Израел започна голямо изследване на геннопредаваните заболявания. Участието в програмата е доброволно. Освен че дава кръв за изследване, всеки желаещ трябва да разкаже и откъде пристига - той, родителите или предците му. Смята се, че въпреки хилядолетията на живот по цял свят, евреите са запазили не само положителни гени, но и тези за склонност към определени заболявания, а също са наследили и част от генетично предавани болести на населението от местата, където са обитавали.

Затова изследването ще продължи и в държавите, откъдето е ставало масово изселване, включително и в България. Ползата от подобно проучване е съвсем практична - превенция на болестите, към които даден индивид е склонен.

За проучването разказва една от доброволците парамедици - Ади Джайн, чиито родители от родовете Джайн и Дюлгерови, след завършване на инженерство във Варна, пристигат в Израел.

"Студентка съм по вътрешен дизайн и архитектура. Доброволка в Бърза помощ ме направи любовта към приятеля ми, който учи медицина. Ние сме едни от щастливците, до които терористите от Хамас не достигнаха. На злополучния 7 октомври миналата година бяхме на гости при свой братовчед (също от рода Джайн, но от София). Веднага след като обявиха отбой, се спуснахме да помагаме на ранените. Било е повече от опасно. Никой не ни беше предупредил, че много терористи са се скрили и могат да нападнат всеки момент. 

Сега съм в Ашкелон. Помагам на българската си баба, която не може да бъде преместена на безопасно място. Приятелят ми е мобилизиран. Помага на ранени на фронта. Не понасям чукане на врати. Така пратеници на армията известяват на семейството на убития, че сина или дъщеря им вече ги няма, разказа за БНР Ади Джайн.

"Избраха ни преди година и половина да участваме в проекта "Мозайка". Съвсем безплатно. Целта е да се определи дали няма скрити в гените 90 наследствени заболявания - онкологични, сърдечни, мозъчни, на белите дробове, кръвта, зрението. Съвсем анонимно се получава информация и от личния картон на пациента. Известяваме участника в изследването за генетичната му предразположеност към дадена болест и алармираме семейния му лекар. Търси се начин развитието ѝ да се предотврати. 

Изследването не е насочено само към евреи, но и към малцинствата - израелски граждани. Хората, населяващи Светите земи, са пристигнали от всички краища на света. Всяка група има заболявания, които са характерни, не само за даденото семейство, но и за страната, от която са пристигнали. Затова за нас представляват интерес и болести, които сякаш не са характерни за евреите, но благодарение на смесените бракове, вече са и "техни", поясни младата доброволка и допълни:

"Опитваме се да създадем карта на цялото многообразие от етноси, населяващи Израел. Тази мозайка от хора, които носят наследствени предразположения за заболявания, представлява интерес и за лекарите генетици, и за създателите на нови лекарства. Да започнеш превантивна дейност, преди още да се появи заболяването е важно и за хората, и за болничната каса. Спестяват се средства и излишно страдание. Резултатите от изследванията са готови за около година, а дори и по-рано.

В няколко страни в света експериментът или вече се провежда, или предстои да започне. В началото се изследват само семейства, чиито по-далечни или по-близки роднини са се изселили в Израел. Понякога се налага кръгът да се разшири. Става дума за жители от Либия, Таджикистан, Русия, Украйна, защо не и на България...", каза още Ади Джайн.

"Доброволческата дейност в Бърза помощ ме научи: да съм организирана, експедитивна, да съм внимателна с пациентите, но и да не изпадам паника при по-тежки случаи. А проекта "Мозайка" ми добави още знания, свързани с генетика. Обичам да уча.

Преди 5 години бях на лагер в Пампорово, за деца на живеещи в чужбина български евреи. Учихме на български за българските празници и история. А от баба си и баща съм наследила любовта към българските кулинарни специалитети. Баща ми два пъти годишно пътува до България. Родените на Балканите, така и до края на живота си копнеят за четирите годишни времена, за местното кисело мляко, розовите домати, бялото саламурено сирене, баницата, та дори за шкембе чорбата, писюр кюфте, лютеница, пълнени пиперки със сирене...", сподели в края Ади Джайн.


Още по темата - в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени