Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавата се управлява от главния счетоводител на държавата"

Асен Генов: Мечтата на българина за ЕС трябва да се възобнови

"В ситуацията на войни - в Украйна и Израел, генерираме само дипломатически скандали"

| Интервю
Асен Генов
Снимка: Силвия Великова

На политиците ни най-сериозно им липсва държавническа визия, политически умения, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия.

Това коментира журналистът и автор на подкаста „Контракоментар“ Асен Генов в интервю пред БНР за качествата на политиците, за водене на преговори, за да има България редовно правителство с третия мандат.

„Не бих ограничил диагнозата до третия симптом – третия мандат. Бих я разшири, през последните години, най-сериозно липсва държавническа  визия, умения да водиш преговори и не на последно място липсва политическа визия. Като обединим тези 4 симптома на общата диагноза, това е умението да създадат у хората усещане за перспектива, гласувайки за една или друга политическа сила. До момента българският избирател гласува основно и с идеята как да накаже лошия и да прецака този, когото не харесва“, анализира политическата картина Генов.

Той попита откъде идва тази увереност на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов за третия мандат, защото още преди първия мандат обявили, че третият ще е при ИТН.

„Дали не се дължи на симпатията, която ИТН имат към президента и той към тях“, пита риторично Генов.

Според него лидерът на Възраждане Костадин Костадинов се опитал да хвърли мост към ПП-ДБ, заявявайки, че могат да предложат компромисен вариант на кабинет, то не получи третия мандат.

Блогърът е категоричен, че на нашите политици им липсва култура на водене на преговори и да се водят такива за съставяне на редовно правителство пред медии не е добър вариант.

„Заявката на Йорданов и Балабанов за пълна публичност и прозрачност, разбирайте медии, по-скоро показва, че наистина не им е позната технологията на политическия разговор. Все още ИТН гледат на политиката като някакво шоу. Аз съм с разбирането, че воденето на политически преговори е деликатно занимание, страните имат различно мнение, иначе щяха да са в една партия, и трябва внимателно и балансирано да се проведат, без да мислят как изглеждат пред кадър. При нормално водене на преговори за устойчиво и редовно правителство, означава да водиш спокоен разговор без да се оглеждаш в обективите, как ти стои сакото. И накрая да информираш през медиите, какво сте постигнали като съгласие и къде сте се разминали. Уви това умение не го притежават българските политици“, каза Генов.

Той е категоричен, че България трябва да има редовно правителство.

„В България не стои фундаменталния въпрос, дали политически лидери с хипертрофирало его ще се разберат, намираме се в напрегната международна ситуация и съм склонен да приема разбиранията, че се променя глобалният световен ред, докато България се управлява от главния счетоводител на държавата. Самият той не е ясно, дали той управлява МВнР или външно управлява него? В ситуацията на войни - в Украйна и Израел, генерираме само дипломатически скандали – назначението на посланика в Украйна е показателен. Убеден съм, че на дипломатическия корпус им прави впечатление точно това“, коментира Асен Генов.

И допълни, че европейската перспектива на България трябва да накарат хората да мечтаят:

Мечтата на българина за ЕС трябва да бъде възобновена. Започва процедура за попълване на ЕК, ще се говори за комисари и тук ролята на едно правителство е огромна. Темата за сигурността в Европа. Въпросът за България в ЕС и Шенген не е само опашката границата с Гърция, а с бизнеса. Нашите политици и тази форма 2 в 1 - премиер и външен министър, далеч не може да даде отговор на този въпрос, а това е константен проблем. Това са важни въпроси, които могат да върнат вярата и мечтата на българина за ЕС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени