Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стратира кампания за дарение на запазени детски книги и енциклопедии в Смолян

Десетки малки читалища имат нужда от детска литература

Снимката е илюстративна
Снимка: Ани Петрова

Нека зарадваме четящите деца и им дадем възможност да откриват нови книжни приключения! Това е призив на Регионална библиотека "Николай Вранчев" в Смолян, която започна кампания за дарение на запазени детски книги и енциклопедии в полза на малки читалищни библиотеки от областта.

Целта на кампанията е да се подкрепят читалищните библиотеки от Смолянска област, каза за "Рано в неделя" Милка Матева от регионалната библиотека в Смолян.

"Малките читатели ще могат също да се възползват от това да има повече детска литература, докато са на село при баба и дядо.

Детската литература и книги като цяло са по-малко на брой в читалищата по страната, защото финансирането е ограничено, а библиотеката е част от читалището и много малка част от тези ресурси се заделят за закупуване на книги и попълване на библиотечните фондове.

Може би една част от книгите библиотеките купуват по програмата "Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност", но в условията за кандидатстване голяма част от тях попадат в ограничението до сума - 1500 лева. В тази сума те трябва да окомплектоват и художествена литература и детски книги, а именно те са и доста по.скъпи, поясни още Матева.

Матева допълни, че идват дарения на детски книги, но те са остарели като външен вид, не са запазени, затова призовава да се носят добре запазени и по-нови книжки, които да привлекат малките читатели.

Кампанията продължва до края на годината. Десетки читалища имат нужда от детски книжки, от енциклопедии в тези 10 общини, изтъкна Матева за БНР.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени