Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френските самолети ще пълнят вода от Доспат за гасенето на Славянка

| Репортаж
Френски самолети ще гасят пожара в Славянка
Снимка: Кети Тренчева

Двата френски самолета, които  бяха поискани от България по европейския механизъм за помощ при бедствия, ще  се включат е  в гасенето на пожара  в планината Славянка утре.  

Те ще пълнят вода най- вероятно от язовир Доспат. Това заяви на брифинг служебният премиер Димитър Главчев, който заедно  с вътрешният министър Калин Стоянов пристигнаха в село Петрово, където работи и кризисния щаб. 

Ранните следобедни часове са най-критични за разпалването на пожара на българска територия, тъй като огнищата са в резервата Алиботуш, където има много дънери и паднали дървета. 

В Гърция обаче  в гасенето участват два самолета и хеликоптер, които задържат огъня да не прехвърли границата. Кога  самолетите и хеликоптерите ще се включат в потушаването на пожара на наша територия и откъде самолетите ще черпят вода, обясниха на брифинг в село Петрово служебният премиер Димитър Главчев и вътрешният министър Калин Стоянов:

Пожарът е близо и до минното поле, което е много опасно и ограничава действията на нашите огнеборци, призна  Калин Стоянов.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени