Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма кандидати да учат в Техническата гимназия във Враца

Две паралелки все още не са запълнени с осмокласници

| Репортаж
Снимка: Ива Антонова

Най-старото и престижно професионално училище във Враца е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. 

Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват резултатите от стажовете в страни от Европейския съюз, осигурени по образователните програми, по които гимназията работи.

Техническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" във Враца е с близо вековна традиция в професионалното образование в региона. Поколения специалисти в областта на техниката, автомобилите и напоследък в електрониката са преминали през "механото", както  неформално във Врачанско наричат емблематичното професионално училище.

На прага на предстоящата учебна година обаче гимназията е изправена пред проблем с приема на ученици след седми клас. 


Все още не са запълнени две от паралелките, които са с по две специалности. Това са паралелката, в която се изучават "Машини и системи с ЦПУ" и "Мехатроника" и местата за електротехник в паралелката с "Електрообзавеждане на производството". 

Освен стажове в чужбина по европейски образователни програми, професионалната техническа гимназия осигурява и практика на учениците си във врачански фирми. Последните си впечатления пред БНР споделя Иван Палушев, учител по професионална подготовка.

Най-голямото разминаване между интереса на учениците и потребностите на пазара на труда у нас и в Европа е в специалността Мехатроника и за професията електротехник, обяснява Силвия Атанасова.

Преди години в региона проблемът с приема в професионалните паралелки и потребностите на бизнеса от специалисти се решаваше с активното участие и действия на институции и браншови организации. 

Това обаче беше преди влизането ни в поредица от избори и почти управленско безвремие.

Подборности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени