Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отличници на Болградската гимназия мечтаят да учат в България

Елизавета и Маргарита от Бесарабия
Снимка: Ася Пенчева

Болградската гимназия е най-старото и най-авторитетно средно училище в Бесарабия. За историята й се знае много, но и днес тази гимназия изпраща випускници, чиито успехи са гордост за цялата общност. 

Две от отличничките на Болградската гимназия - Елизавета Марчева и Маргарита Архупова, разказват за мечтите си да учат в България.

Повече от 20 са младежите от випуск 2024 г, които са получили на матурите си отлични оценки. Всички те получават награди от ръководството на Болградската гимназия "Георги С. Раковски".
Болградската гимназия е най-авторитетното средно училище в Бесарабия
В края на юни всички участници в 19-ата световна среща на българските медии, оранизирана от БТА, имаха шанса да гостуват на това училище-история. Българска история.

По време на това гостуване, пред погледите на генералните директори на БНР, на БТА, на ректора на Софийския университет, на консула ни в Одеса и на много журналисти, директорката Снежана Скорич отличи две девойчета, които са напът да сбъднат мечтите си - да са студентки в България, прародината на дедите им. Това са Елизавета Марчева и Маргарита Архупова.

Когато човек чуе, че на 17-годишните Елизавета и Маргарита мечтата е да учат в България, си дава сметка за положението си в родината, в Европа и света.

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени