Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавен вестник" публикува решението за системите за електронна война и борба с подводници

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

В "Държавен вестник" е публикувано решението за финансирането на проекта за системите за електронна война и борбата с подводници. Те трябва да бъдат купени за новите военни кораби. Решението мина скоростно през Министерския съвет, парламентарните комисии и пленарната зала.

Проектът на стойност 194 331 000 лева беше одобрен от депутатите в петък на фона на предупреждението на служебния министър на отбраната. Атанас Запрянов каза на депутатите, че придобиването на новите способности е нужно заради обстановката в Черно море след руската агресия в Украйна.

Тази година страната ни ще плати около 32 400 000. Най-много ще се плаща през 2027 и 2028- година. Около милион лева струва всеки един от новите кораби.

Първият вече е на вода и в края на 2025 г. ще бъде приет във ВМС. Вторият - към края на 2026 г.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов каза, че в бъдеще двата нови кораба ще имат и дронове за разузнаване и наблюдение. Тази седмица комисията по отбрана ще гледа и предложението за купуване на боеприпаси за машините "Страйкър".

Прогнозната стойност е около 64 880 000 долара. Схемата за плащане предвижда първоначален депозит в размер на около 1 444 000 долара и разсрочено плащане на годишни вноски в периода 2025-2028 г. Цените са без включени данъци и такси.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени