Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

| Интервю
Надежда Цекулова
Снимка: БТА

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като бележки по съдържанието ще бъдат разгледани на днешната дискусия.

"В текста няма нищо невярно. Просто са пропуснати детайлите, които биха дали пълната картина. Този доклад е ключов етап от създаването на бъдещата национална детска болница", обясни пред БНР Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за изграждането на националната детска болница.

По думите ѝ докладът до голяма степен ще предпостави дали бъдещото лечебно заведение ще сбъдне мечтите на стотици медици да работят в модерна среда или ще пренесем всички стари проблеми на детското здравеопазване "на баира в Горна баня".

Докладът е от 12 юли, не е окончателен, а първа чернова, уточни Цекулова.

"Изискахме да ни представят оригинала на тази чернова, а не машинния превод, защото машинните преводи съдържат изключително много неточности и водят до рискове от допълнителни недоразумения. Получихме този оригинал на 23 юли следобед."

Има разминавания в мненията на членовете на Обществения съвет, но те не са фундаментални, отбеляза тя.

"Това е първият концептуален документ, който виждаме. Решението на МС за създаване на национална детска болница е от 2018 г. От 2018 г. досега това е първият документ, който има визия за това какъв тип лечебно заведение ще бъде тази национална детска болница, как тя ще си взаимодейства с останалите лечебни заведения в София и страната и какво би трябвало да се промени в цялата система, за да може и тази болница, и всички останали структури да оказват съвременна педиатрична грижа. Това е първият документ, който разписва такива принципи", коментира Надежда Цекулова в предаването "Преди всички".

Според нея в доклада се предлагат промени в модела на грижа, които българските лекари приемат позитивно. Резервите са свързани с това как тези реформи ще бъдат приложени на практика.

"Така щото тези съвременни модели, които са златен стандарт в развитите здравни системи, но са непознати у нас, да могат плавно да навлязат и да станат достъпни за българските медици и пациенти."

Идеята е, че създаваме нов модел на грижа, а не строим нова сграда, обобщи Цекулова.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени