Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма замърсяване на околната среда след пожара в завода за целулоза в Свищов

) Пожарът в свищовското предприятие "Свилоза" е потушен, няма опасност за населението, 29 юли 2024 г.
Снимка: БТА

Няма химическо замърсяване на въздуха и околната среда след вчерашния пожар и последвал взрив в завода за производство на целулоза в Свищов, съобщиха за БНР от Регионалната екологична инспекция. Пострадалите при инцидента станаха четирима. Започна оценка на щетите.  

Късно снощи в центъра на Свищов беше инсталирана мобилна лаборатория за проследяване качеството на въздуха след взрива по обяд в химическия комбинат „Свилоза“. Направено е замерване и около мястото на инцидента, проследени са 15 компонента, няма превишения, посочи Мая Радева, директор на Регионалната екологична инспекция:

"Няма данни за замърсяване на въздуха в град Свищов".

Мобилната лаборатория ще мери параметрите на въздуха в Свищов три денонощия.

Четирима станаха пострадалите при пожара и последвалия взрив в цеха за производство на хлорен диоксид в "Свилоза", съобщиха разследващите. Трима са огнеборци от ведомствената на завода противопожарна служба, единият е работник. Състоянието им е добро.

По образуваното досъдебно производство се извършва разследване за евентуалната причина за пожара и последвалия взрив в един от цеховете на "Свилоза".

В гасенето на пожара са участвали 20 пожарникари. Унищожени са 14 тона натриев хлорат, който се запали и взриви. Химикалът е суровина за избелване на целулозата. Нанесени са щети на технологично оборудване. Спасени са склад, съоръжение за хлорен диоксид и открито съоръжение за доставка на метан.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени