Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Джартов за пожара по границата с Гърция: На този етап не се налага евакуация

главен комисар Александър Джартов
Снимка: БГНЕС

Спряно е гасенето на пожара в планината Славянка в участъците, които са близо до минното поле, заради експлозии в района. Взривове от минните полета се чуват от над 2 часа. Полетата са по линията на километър-километър и половина по границата.

През нощта огънят е успял да пробие на още няколко места и да се прехвърли от гръцка територия на наша. Обстановката се усложнява.

В кризисния щаб за пожара оперативките и преценката на ситуацията да вървят постоянно, без прекъсване. Пожарът е навлязъл по-сериозно в нашата територия. Виждат се кълба дим,  примесени с истински огън. Главен комисар Александър Джартов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" сподели за БНР:

"Ситуацията продължава да бъде сложна. Продължават да работят двата самолета, които поискахме като помощ от Франция. Наземните екипи работят по изграждането на просеки условно на 2 фронта - източен и западен. В тази посока са насочени всички усилия - да прекратим разпространим разпространението на пожара и на запад, и на изток, за да може вече постепенно да започнем да го овладяваме. Към настоящия момент все още е много сложно. Има такива признаци, че е възможно още един фронт да дойде. Преди малко разговаряхме с колегите, които бяха от Гърция тук, на наша територия, така че да могат да мобилизират всички ресурси, включително тежка техника, за да може да изградят и те просеки и да го атакуват. На този етап не се налага евакуация на населени места, но сме непрекъснато в готовност".

Подробности чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени