Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещата Национална детска болница: Високотехнологична и с 404 легла

Министър Галя Кондева
Снимка: БТА

Бъдещата Национална детска болница ще бъде високотехнологична, с 404 легла, и ще обединява съществуващите университетски детски клиники. Това е записано в доклада за структурата на лечебното заведение, подготвен от консултанти от Европейската инвестиционна банка. Документът се обсъжда на работна среща в здравното министерство.

В срещата участват експерти от министерството, представители на консултанта и на Обществения съвет. Докладът не е окончателен и ще бъде допълнен със становища на различните заинтересовани страни.

Преди срещата здравният министър доктор Галя Кондева обясни, че се очаква финалният вариант за структурата и капацитета на детската болница да е готов през август. Той ще бъде поставен на обществено обсъждане.

Тази сутрин в ефира на "Хоризонт" Надежда Цекулова, говорител на Обществения съвет, посочи, че това е първият концептуален документ от 2018 г. до момента, в който има визия за Детската болница и как тя ще си взаимодейства с останалите болници в София и в страната.

От думите на здравния министър теренът, на който ще се строи болницата ще бъде разчистен до септември.

ленове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница (от ляво надясно) Надежда Рангелова, проф. Иван Литвиненко и д-р Благомир Коцев/БТА
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени