Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Коалиция за климата": България се е провалила в климатичните политики

Пресконференция на тема: „Крайно време е за отговорност и решителни политики спрямо екстремния климат!“ в БТА, 30 юли 2024 г.
Снимка: БТА

България напълно се е провалила по отношение на климатичните политики, обявиха от сдружение "Коалиция за климата". Според бившия екоминистър Борислав Сандов, страната ни няма да може да се възползва от ресурс от около 5 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, както и по оперативните програми.

Европейската комисия е изчислила, че 1 евро, вложено в мерки за климатична адаптация, спестява 14 евро за погасяване на щетите след това, когато парите за адаптация са вложени навреме, посочи Сандов. По думите му нарастването на глобалната температура и климатичните промени се движат по песимистичния сценарий.

Континентът Европа се затопля два пъти по-бързо спрямо останалата част на света. Страната ни като част от Югоизточна Европа, е сред най-уязвимите места на Стария континент. В България екстремните прояви на климата ще стават все по-големи, все по-големи щети и за съжаление с жертви, предупреди Борислав Сандов.

Според проучване на Европейската инвестиционна банка 79% от българите мислят, че климатичната криза е сериозен проблем, като 50% от тях декларират, че са били засегнати от климатичните промени и едва 6% са скептици.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени