Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламна гората до язовир "40 извора"

| обновено на 30.07.24 в 14:57
5
Снимка: община Асеновград

Смесена гора, сухи треви и храсти горят в района между село Козаново и Асеновград, в местността "40-те извора". Екипите на 11 противопожарни коли се борят с огнената стихия, като вятърът и пресеченият непристъпен терен усложняват ситуацията там.

Наблизо до пожара има вили, които са застрашени от огъня, както и борова гора.

Ограничен е достъпът на пожара към бившите военни погреби, които са празни. Въпреки всичко няма да допуснем огън да обхване района на погребите – заяви служител на Пожарната в Асеновград.

Площта на пожара не може да се изчисли, защото още не е заобграден от огнеборците заради непристъпния терен. 

Сигналът за огъня е подаден в 11:55 часа. На място са кметът на Асеновград Христо Грудев, зам.-кметът Стоян Димитров и инж. Димитър Желязков, който отговаря за сигурността в общината, съобщиха от общинската администрация. Няма опасност за населените места, но в близост има няколко вили, като огнеборците се опитват огънят да не достигне до тях. 

В помощ срещу огнената стихия се включиха още военнослужещи от Военно формирование 24490 в града, както и служители на Държавно "Горско стопанство". 

"Пожарът е далече от селото, локализиран е. Няма опасност за вилите в зоната, които се намират от страната на Асеновград, където огънят не се е разпространил" - съобщи за Радио Пловдив кметът на Козаново Антоанета Паунова.

По публикацията работи: Марин Данев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени