Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов: Нямаме регистър на енергийно бедните, никой не иска да свърши работата

| Интервю
Богомил Николов
Снимка: Светла Милчева

След година и половина битовите потребители излизат на свободния пазар на ток, а все още не се знае колко са енергийно бедните домакинства в България. След като бе приета дефиниция, законът предвиди създаването на регистър на енергийно бедните.

Това каза Богомил Николов от „Активни потребители“ в интервю пред БНР за либерализацията на пазара на ток за битови потребители, която беше отложена и се планира да започне в началото на 2026 г.

„Регистърът не е направен от администрацията и ние призоваваме да го направят – МТСП. И за да има ефективни политики, трябва координация с Министерство на енергетиката, МРРБ и по-малко с другите министерство“, каза Николов.

Според него забавянето на регистъра да е заради политическата криза, „но дано не е оправдание, защото всичко трябва да се случи, може и без редовни правителства“.

„Въпросът е, че никой не иска да свърши работата. В крайна сметка администрацията съществува и без редовни правителства, а работата е административна“, смята той е коментира, че България е първа в ЕС по дял на хората – 20,5%, които не могат да поддържат дома си топъл.

И допълни, че това се знае отдавна и трябва да е най-големият мотиватор за създаването на регистър, „ще знаем точно хората, които трябва да се подпомогнат".

Той обясни, че досегашната политика за подпомагане на енеригйно бедни да се дават пари, няма да продължи, защото целта е тези домакинства да получат подкрепа, за да излязат от това състояние на бедност.

„Трябва да получат подкрепа като саниране, например, и доходите ще им бъдат достатъчни, да не изпадат в положение да не отопляват жилището си“, обясни Богомил Николов.

И допълни, че има пари за финансиране на енергийно бедните:

"Пари има, но няма достатъчно организация да се усвоят. Предстои да стартира социален и климатичен фонд. Това със санирането досега е незадоволително, вече 10 години откакто започна програмата сме стигнали само до 4% санирани сгради."

Николов предупреди и за опасности при подписването на индивидуалните договори с доставчика на електроенергия.

„Анализът препоръчва прилагането на мерки, които да защитават всички потребители, не само енергийно бедните, от нелоялни практики. Ние препоръчваме за битовите абонати да има възможности за избор между тарифа за еднакви цени или плаващи. Или когато има неравноправни клаузи или скрити капани, човек да прекратява договора, за да се прехвърли“, обясни Богомил Николов.

Той коментира, че към момента в договора се предвижда да се изключи КЕВР и се прехвърля формирането на цени на МС.

„Ние смятаме че КЕВР трябва да запази водещата си роля, за да може да следи процесите и да се намесва, включително да отнема лицензи, когато се налага“, каза той.

Според него е възможно ново отлагане на либерализацията на пазара на ток за битови потребители, но това е неразумно.

„Ако поискаме отсрочка, ще трябва хем да либерализираме без да сме подготвени, хем да сме готови, да носим риска от загуба на  европейско финансиране“, предупреди Богомил Николов от Активни потребители. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна