Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде стигнаха разговорите на ИТН в търсене на подкрепа за кабинет с третия мандат

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов дава брифинг след срещата в НС с Красимира Катинчарова - нечленуваща в парламентарна група (от бившата ПГ "Величие") - 30 юли 2024 г.
Снимка: БТА

С неуспех завърши първата среща, организирана от ИТН, в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с третия мандат. Те не приеха условието на депутатите от разпадналата се група на "Величие".
Три от големите парламентарни формации потвърдиха, че не биха подкрепили кабинет с последната папка. 
Само един депутат от шестимата поканени от разпадналата се група на "Величие", близки до основателя на партията Ивелин Михайлов, се яви на срещата с "Има такъв народ".
Красимира Катинчарова е поставила условие - подкрепа за идеята им АЕЦ "Белене" да бъде изграден от Украйна. От "Има такъв народ" определиха искането като неизпълнимо.

След срещата и двете страни заговориха за провал.

"И в този смисъл ние няма да подкрепим такова правителство" - каза Катинчарова, а Тошко Йорданов от ИТН беше категоричен, че спират разговорите с тази част от "Величие". 

"Няма нужда от подкрепа специално от тази част. С другите парламентарни групи предполагам, че разговорът няма да е на това ниво, а ще е по-професионален".

Междувременно срещата с другата група от "Величие" - около бившия председател на парламентарната група Николай Марков, беше преместена за 17:30 тази вечер, а разговорите с ДПС, лоялни на Доган, отложени за утре.

Днес откази за подкрепа на кабинет дойдоха и от други 3 големи парламентарни формации.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС:

"Многократно вече сме казали, че ние няма да подкрепяме други мандати, освен първият мандат, който подкрепихме.

Тогава предложихме всички тези срещи, разговори, диалози, така че хубаво е да има диалог. Нека да се провеждат срещи, те ще са добра основа за следващото народно събрание. В този парламент - не".
Тази вечер на коалиционен съвет на ПП-ДБ ще бъде решено дали те ще се явят на масата за преговори, но подкрепа за кабинет е невъзможна, стана ясно от думите на Кирил Петков и Асен Василев.

"Аз лично съм скептичен", посочи Петков.

"В този парламент няма предпоставки за проевропейско антикорупционна мнозинство. Това кой държи мандата не променя този факт", каза Василев.
От ДПС, начело с Делян Пеевски, също запазват позицията си, че третият мандат трябва да бъде върнат незабавно.

Искра Михайлова: "Мисля, че всички казаха какво правим".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна