Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Стралджа обяви частично бедствено положение заради липса на вода

| Репортаж
С. Атолово
Снимка: Даниела Костова

Липсата на вода, лошото качество и непрекъснатите аварии принудиха кметът на Стралджа да обяви частично бедствено положение. То е в сила до 24 август, но вероятността проблемите да бъдат разрешени и от чешмите отново да потече вода, е минимална.

В 20 села чешмите са сухи почти през цялото денонощие, ако вода изобщо се появи, тя е мътна и не става за употреба. 

"Частичното бедствено положение не засяга към момента единствено град Стралджа и село Зимница, въпреки че и тук аварии не липсват и водата периодично се спира", обясни пред БНР зам.-кметът Гроздан Иванов.

"Навсякъде другаде е много, много, много зле. Примерно, вчера в едно от селата, където положението е най-тежко - село Иречеково, са установени над пет аварии", казва кметът.

В село Атолово вода все ще тече от обществените чешми. Жители на близките села идват с коли да пълнят туби от минерална вода за елементарни нужди в домакинствата си.


Заместник-кметът Гроздан Иванов е категоричен, че непрекъснато се търсят нови алтернативни водоизточници, но това става все по-трудно.

Има ли надежда да се намери вода?

"Водата изчезва, това е най-тежкото. Стралджа се намира в местност, която преди това е била блато. Аз си спомням времената, когато при сондажи на третия метър излизаше вода, сега минимум това става на 20-ия метър, близо седем пъти по-надолу е водата", каза Иванов.

Едно от решенията на проблема е цялостна подмяна на канализацията, но средства за това общината няма.

"В Стралджа има водопровод, който е на 101 години, сами си давате сметка за какво говорим. За жалост обаче ние не можем да отделим по никакъв начин средства за подмяната на тези системи, и то не е в едно село", допълни зам.-кметът.

А жителите на Чарган са убедени, че бедствията идват не от природата, а от хората.

Подробности чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна