Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ана Боянова: Проф. Иво Керемидчиев е човек от бъдещето, посветил живота си на музиката

| Интервю
Снимка: knizhen-pazar.net

Проф. Иво Керемидчиев е човек визионер, човек от бъдещето, защото с голям размах и мисъл и действал с голям професионализъм. Всичко, което е правил е с приносен характер и в името на просперитета на специалността „Звукозапис“ и за българската музикална култура. Съжалявам, че не съм го срещнала приживе.

Това каза за в интервю пред БНР Ана Боянова, автор на биографичната „Негово величество звукът“.

Книгата е посветена на 70-годишнината от рождението на книга за проф. Керемидчиев, цигулар, преподавател в Музикалната академия и създател на цяла школа в звукозаписа, а негови възпитаници днес са преподаватели в Академията.

През 2016 г. проф. Иво Керемидчиев е носител на наградата „Кристална лира“ за креативност и иновации, има издадени над 200 компактдиска.

Ана Боянова не се е познавала лично с него, но се среща с над 50 души негови студенти, близки и познати, запознала се е с много документи и проекти, реализирани проф. Керемидчиев, за да напише книгата за него.

"Съжалявам, че не съм го срещнала приживе. Животът му е посветен да служи на музиката, имал е като цигулар възможности да работи в Италия и Германия, където специализира, но той остава в България, да служи на своята родина. В Музикалната академия е бил обичан от студентите си, там е въвел новите технологии и е притежавал широка култура, с която внушавал на студентите стойностите в живота", разказа Ана Боянова.

Неговият голям принос е от 1995 г. т. нар. „японска помощ“. Той прави проект и японската държава отпуска за Музикалната академия средства за техника. В сърцето му си остават родиня му Бургас и България", добави Ана Боянова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени