Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва потвърди, че първата партида Ф-16 е доставена на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външният министър на Литва потвърди, че първата партида от дългоочакваните изтребители Ф-16 е пристигнала в Украйна. Изтребителите са производство на компанията "Локхийд Мартин", имат дълго 20 мм-ово оръдие и могат да пренасят бомби и ракети. Според изданието "Телеграф" Ф-16 вече са извършили първите си бойни полети в Украйна.

"Украйна няма да потвърди официално дали действително има доставки", каза Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. Вашингтон също отказва да потвърди дали американски Ф-16 са били прехвърлени на Украйна, съобщава агенция УНИАН.

Обещания за доставки на Ф-16 има също от Дания и Нидерландия. Норвегия също е заявила, че би дарила шест свои изтребителя.

Вчера в Русия президентът Владимир Путин подписа указ, който предвижда двойно увеличение на федералните плащания за участниците във войната.

У нас до края на тази година се удължава действието на програмата за хуманитарно подпомагане на разселените лица от Украйна, които са с временна закрила в България. Решението е на служебното правителство, правилата на програмата не се променят.


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна