Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иверската икона на Св. Богородица пристига за поклонение в челопеченския храм "Възкресение Христово"

Копие на иконата в Роженския манастир, 7 май 2024 г.
Снимка: БТА

За православните християни днес започва пост в чест на Божията Майка и празника ѝ на 15 август - Успение на пресвета Богородица. В храмовете се прави водосвет. През двете седмици се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, избягваме шумните развлечения и се упражняваме съзнателно в избягване на обилно хранене. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък, когато се храним със сурови плодове и продукти и неготвена храна.

Иверската икона на Св. Богородица пристига за поклонение в челопеченския храм "Възкресение Христово“. С благословението на патриарх Даниил, иконата излиза от Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ и ще остане за поклонение в храма в столичния квартал до 16 август.

На поклонението в София ще бъде донесено осветено при оригинала копие на Иверската Света Богородица – най-почитаната икона в Света гора.

Света Богородица "Портаитиса" или "Вратарица" или "Иверска" - това са три различни имена на една и съща икона, е най-голямата светиня на монашеския полуостров и е една от най-почитаните икони в целия православен свят", заяви архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир "Св.св. Козма и Дамян", където се съхранява Иверската икона:

"Засега има едно чудо, което е извършено и жената, на която е станало то, е сложила и там си личи една златна гривничка".

Пред Иверската икона на Божията Майка православните християни се молят за изцеление от болката на душата и тялото, за защита на дома от стихийни бедствия, за цялост на границите на родината.

"Към нея може да прибягва всеки със своите нужди и скърби, стига да има вяра от чисто сърце, след като е простил на враговете си".

Посрещането на иконата ще се състои днес в 16:30 часа в квартал Челопечене.

"Всеки ще може да се докосне, да се помоли пред този образ".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна