Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В здравната комисия на НС:

Здравният министър представя работния вариант за структурата на Националната детска болница

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева
Снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването Галя Кондева ще представи работния вариант за структурата на бъдещата Национална детска болница пред депутатите в ресорната комисия. Окончателният вариант трябва да бъде подготвен до края на този месец.

Народните представители ще бъдат запознати с доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка и становищата на експерти по предложената структура за детска болница. Тя включва над 50 структури за лечение на деца, 404 легла, въвеждане на интегрирана грижа за малките пациенти, обясни Надежда Рангелова от Обществения съвет за Национална детска болница.

"Това е един подход, изцяло центриран върху нуждите на детето пациент, на неговите родители, на неговото емоционално и спокойно преминаване през лечебния процес", поясни тя.

Предвижда се изграждане на първото у нас детско отделение за палиативни грижи, както и връщане на болничното училище за деца. Депутатите ще проведат блиц-контрол със здравния министър и ще обсъдят проекторешение на ПП-ДБ. С него се предлага парламентът да задължи ресорния министър да предприеме мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки у нас. В предложението е заложено осигуряване на минимална заплата от 2000 лева за сестра и 2500 лева за акушерка. 



По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна