Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на БФШ 2022: Прекратявам всички дела срещу БСФШ

Васил Антонов - президент на БФШ 2022
Снимка: БФШ 2022

Председателят на Българската федерация по шахмат 2022 Васил Антонов, който се завърна начело на организацията преди няколко дни обяви, че ще прекрати всички дела срещу Българската спортна федерация по шахмат в името на обединението на спорта.

 „Ситуацията в българския шахмат е непроменена, въпреки оттеглянето ми от поста председател на „Българска федерация по шахмат 2022“ през декември 2023 година.

Предлагам реални действия за разрешаване на проблемите, а именно обединение на шахматните федерации и организации в страната.

В тази връзка като първа стъпка прекратявам всички дела срещу БСФШ. Този ми акт ще бъде тълкуван от всеки по различен начин, но той е протегнатата ми ръка за единство в българския шахмат.

Очаквам да бъдат замразени всички спорове между основните федерации, а обидите да бъдат заменени с уважение и взаимно подпомагане при провеждане на шахматните турнири в страната и чужбина.

Предлагам да постигнем в следващите шест месеца сливане на федерациите при спазване на българските и международните закони, както и при зачитане авторитета на засегнатите страни!

Да бъде избрано ново, общо ръководство, което да е прието от цялата шахматна общност! 

Основната ни цел и мисъл трябва да е доброто състояние на клубовете в страната, а оттам - на състезатели, треньори и деятели на древната игра.

Не е моя мисълта, но съм напълно съгласен, че когато човек иска, намира начин, а когато не желае - търси оправдания. Вярвам, че ще намерим пътя към единството! 
Разчитам на подкрепата на Министерството на младежта и спорта и министър Георги Глушков.

Българският шахмат трябва да има своето достойно място както в страната, така и на международната карта, а българските шахматисти да защитят позициите си на знаещи, можещи и разумни хора“, се казва в позицията разпространена от Васил Антонов.

68-годишният бивш депутат от БСП бе начело на БФШ 2022 до декември миналата година, когато се оттегли и на негово място бе избрана доц. Венета Петкова.

Българска федерация по шахмат 2022 бе лицензирана от Министерството на младежта и спорта през 2022 година. Тя опита да стане член на Международната федерация (ФИДЕ), но вместо нея за такъв бе приета конкурентната Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която в момента единствена има право да определя състава на България за международни състезания.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна