Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4000 изпълнители на сцената на международния фестивал "Фолклорен извор"

Снимка: Здравка Маслянкова

Над 4000 изпълнители ще се изявят на сцената на международния фестивал "Фолклорен извор". В свищовското село Царевец от днес до неделя ще се проведе 12-ото издание на фестивала, чийто медиен партньор е Българското национално радио.  

"Фолклорен извор" в село Царевец е най-големият фестивал за автентичен и обработен фолклор в Северна България. Четири дни самодейци и професионалисти от цялата страна ще се състезават за двете лауреатски награди за автентичен и обработен фолклор, както и за призовите места в много категории в различните възрастови групи. Изпълнителите ще бъдат оценявани от 7-членно жури с председател фолклористът и дългогодишен водещ в БНР Юлия Цанкова.

Наградният фонд е 20 000 лв., включващ предметни награди и парични премии от по 1000 лв.

За първи път на "Фолклорен извор" ще участва Първи български хор "Янко Мустаков" с диригент Веселина Митева. Концерти ще имат Илия Луков, Николина Чакърдъкова, ансамбъл "Чинари", както и състави от Китай, Уругвай и Източен Тимор. Концертите са безплатни, а организатор е Община Свищов. Фестивалът е под патронажа на Министерство на културата. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна