Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Погребални шествия в памет на Исмаил Хания в Иран

Исмаил Хания
Снимка: БТА

Иран провежда погребални шествия в памет на политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, убит при ракетен удар, който се приписва на Израел. Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание след ликвидирането на Хания.

В центъра на иранската столицата траурни тълпи, носещи плакати с Хания и палестински знамена, се събраха при Техеранския университет. Върховният водач на ислямската република аятолах Али Хаменей ще отслужи погребална молитва за Хания преди погребението му в Доха.

По-рано Хаменей заплаши със "сурово наказание" за убийството му.

Международната общност обаче призова за деескалация и съсредоточаване върху осигуряването на прекратяване на огъня в Газа. Иранският представител в Съвета за сигурност на ООН Амир Саид Иравани нарече убийството на Исмаил Хания отвратително престъпление и обвини Съединените щати в съучастие.

Американският представител Робърт Ууд отново повтори позицията на страната си като заяви, че властите не са знаели нищо и не са участвали в елиминирането на лидера на "Хамас". Русия от своя страна изрази загриженост от ситуацията в Близкия изток и каза, че регионът може да се озове на ръба на войната.

Притеснения от ескалация и напрежение изразиха различни държави, сред които Китай, Франция и Великобритания. Отправени бяха призиви за максимална сдържаност. 

Заради силното напрежение в Близкия изток редица държави отправиха нови предупреждения към своите граждани относно пътуванията в тази част на света, а някои посъветваха гражданите си да напуснат Ливан. Отменени бяха и полети на авиокомпании.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна