Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта в действие: Спомен за отец Димитър Вукадинов

Днес често говорим за любовта – споделяме крилати фрази в социалното пространство за това как тя е в основата на всичко, как ще ни спаси, укоряваме се един друг за липсата ѝ, четем истории, в които тя е главната героиня. Но има хора, които проповядват любов не с думите си, а с поведението си. Един такъв човек е бил обичаният столичен свещеник Димитър Вукадинов от дървенишкия храм "Св.Георги". В негова памет излезе книгата "Разкази за Божия човек", в която десетки хора си спомнят за светостта му.

Авторът на сборника, Николай Иванов, иподякон, който е служил с отец Димитър и също така се занимава с църковна дърворезба, споделя своите спомени и разказва истории, събрани от други свидетели на делото му. Николай се захваща с написването на книгата осем години след смъртта на свещеника и му коства четири години усилен труд, за да я завърши.

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден", Николай Иванов разказва:

"Първо, отецът имаше голяма любов към хората. Беше всеотдаен и жертвен човек. Това е което търсим и за което мечтаем – някой да ни обича и да се грижи за нас."

Отец Димитър Вукадинов не само говореше за любовта, но я показваше с действията си. Той създаде кухня за социално слаби и помагаше на бедните. Изградил е отново храма, събира голяма енория и започва просветителска дейност. В храма се продавала литература, провеждали се курсове по иконопис, църковно пеене, вероучение за деца и възрастни, поклоннически пътувания, беседи с богослови. Всестранно обгрижване на неговото паство и дори на хората от квартала било основна част от живота му, защото всички прибягвали към него за погребения и опела. Той много пъти дори е опявал хората по домовете, дори когато това било забранено, и го викали нощем, но той се отзовавал.

"Гробищният парк е запазен, благодарение на него, защото е имало план там да се направи градина", спомня си Николай.

Отец Димитър бил и голям молитвеник. Много хора споделят, че след неговата молитва са намерили работа на другия ден или операция от раково заболяване е минала по чуден начин.

Тези разкази за живота и делото на отец Димитър Вукадинов показват как истинската любов и отдаденост могат да променят живота на много хора. В свят, който често търси само красивите думи, той ни напомня, че истинската любов се изразява в действия.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна