Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тома Белев: Наредбата за къмпирането трябва да бъде заличена от закона, ненужна е

| Интервю
Тома Белев
Снимка: БГНЕС

Изготвянето на наредбата за къмпиране отново разбуни духовете.От Българското кемпер общество (БКО) изпратиха остро писмо, с което информират, че на проведеното на 24 юли заседание на работната група към МРРБ не е била отправена покана към експертните организации. БКО настояват за ясно дефиниране на местата за къмпиране, облекчен режим за създаването им и електронно приложение, което да ги обслужва.

Тома Белев от "Зелени закони" всъщност смята, че наредбата е напълно излишна.

"През 2019 г., когато се промени Законът за устройство на черноморското крайбрежие и се въведе необходимостта от тази наредба, не беше оценено, че задачите, които й се възлагат, не могат да бъдат изпълнени. За устройството на различните видове територии си има специални закони". 

5 години различни работни групи се мъчат да измислят някаква наредба, каквато не  е необходима, посочи той в предаването "Преди всички".

"Секторът има нужда да се разработи наредба към Министерството на туризма, която регламентира къмпингите и да се даде възможност да има такива с по-ниски услуги, без да са задължително в урбанизирани територии. В момента се къмпира много лесно, когато има регулирани къмпинги, които предлагат туристическа услуга. Извън това обаче е трудно". 

Когато местните власти и областните администрации не прилагат законите, тогава се измисля поредната наредба, обясни Белев.

Има достатъчно контролни органи, посочи той. 

"Лошото е, че те обръщат малко внимание на проблема. Сега някои от тях са проработили. Така трябва да продължи. А тази наредба трябва да бъде заличена от закона".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна