Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Държавните институции не работят": От фондация "Даная" очакват стартиране на промени в детското здравеопазване

| Интервю
Кампанията "Детско здраве-Пирогов“, организирана от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и Столичната лекарска колегия
Снимка: Столична лекарска колегия

Остава една седмица до изтичането на законовия срок, в който Народното събрание, Министерският съвет и Министерството на образованието трябва да обявят мерките в отговор на исканията на 12 хиляди граждани за животоспасяващи промени в детското здравеопазване. С отворено писмо до институциите фондация "Даная" припомни исканията.  

"Ние спазихме закона за участие на гражданите в държавната власт. Очакваме и те да спазят собствените си закони. Едно е да говорим за детска болница, която ще се случи след години, друго е да говорим за неща, които могат да се случат толкова лесно", обясни пред БНР Ани Стоянова, председател на УС на фондация "Даная за живот". 

Тя посочи конкретните промени в детското здравеопазване, за които настояват гражданите.

"Да има дигитална информационна система за изграждането на детската болница, горещ телефон, правила за добра медицинска практика, болничните заведения да имат комуникация помежду си, каквато в момента липсва, да бъде въведено задължително продължаващо медицинско обучение, защото се оказва, че при нас може да завършиш "Медицина" и 50 години да не отвориш учебник. Другото важно нещо е ИА "Медицински надзор" да стане с една идея по-независима".

Част от тези неща могат да се случат много лесно - нужна е само политическа воля, заяви Стоянова в предаването "Преди всички". 

След изтичането на този законов срок институциите не носят никаква отговорност, обясни тя. 

"Мълчанието също е отговор. Искаме да демонстрираме как държавните институции не работят. Виждаме го, ние живеем в това. Да им напомним, че трябва да работят. Полагаме усилия да водим битките си морално и отговорно".

Тя посочи, че по време на предизборната кампания някои от политическите сили са подкрепили гражданската инициатива с постове в социалните мрежи, но подкрепата им не е продължила. 

"Сега е моментът правителството да реши поне част от проблемите". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна