Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб в Пловдив призова мерките на РЗИ да се спазват и утре

| обновено на 02.08.24 в 11:45

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика Кризисния щаб във връзка с пожара на сметището край Цалапица, което се запали снощи. Гасенето продължава и тази сутрин с тежка техника, която зарива с пръст тлеещото огнище, разположено на повече от 10 декара площ.

От сутринта Пловдив е обгазен, като нивото на фини прахови частици превиши 7 пъти нормите. Освен праховите частици, другите показатели не са превишени, показват данните на еко инспекцията.

Здравните власти призоваха хората да затворят прозорците си и при възможност да останат вкъщи, а тези с хронични заболявания, децата и бременните да са с маска, ако излизат навън.

Проф. Христина Янчева обяви, че всички институции в щаба ще останат в постоянна комуникация, за да следят обстановката и да дават предписания на гражданите. 

По думите й критичната ситуация ще продължи вероятно и утре, защото облакът е над Пловдив, а сметището все още се гаси.

Засега периметърът му е ограничен и с тежка техника се работи по зариването на огнището с пръст.

Заместник - кметът по екология на Пловдив Иван Стоянов, който от снощи е на депото, обяви, че сигнали за задушлива миризма са дошли и от Крумово тази сутрин. Той припомни, че данни за чистотата на въздуха се качват на сайта на общината на всеки час и гражданите могат да се информират от там.

Запитан за това дали ще бъдат наказани виновниците за запалването, Стоянов съобщи, че по данни на видеонаблюдението последният камион е влязъл в депото вчера в 13.40 часа, той е превозвал смет от община Перущица. 

Ако се установят пропуски в правилата за стопанисване на обекта, санкциите ще бъдат безкомпромисни, категоричен бе зам.- кметът.

Междувременно ситуацията в Пловдив разрази  буря от недоволство в социалните мрежи, че управлението на града е реагирало мудно и късно.

В НС пък депутатът от ПП- ДБ Стою Стоев определи местната власт за "абдикирала" и призова премиеърт да се провери случя. В отговор Димитър Главчев заяви, че следи ситуацията, информиран е от местните институции, а ако има забавяне в дейсттвията им виновните ще си понесат отговорността.

На въпрос защо се е стигнало до тези обвинения областният упарвител Христина Янчева отговори, че на място между институциите координация е имало. А системата BG ALERT не е била задействана, защото са били завишени само праходите частици, а не е имало завишаване на вредните компоненти във въздуха. 
След потушаване на пожара ще се прегледат камерите, за да се види дали има нарушаване на правилата за депониране на отпадъка. Предстои да се изяснят причините за запалването, каза зам.-директорът на пожарната Димитър Бришимов. "Със сигурност мога да кажа, че пожарът не е влязъл в сметището от външен пожар, сухи треви или нещо друго, нито е напускал сметището. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна