Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Милтенова: Нашият сектор се намира в изключително тежко положение

Производителите на плодове и зеленчуци също са готови да протестират в столицата

Недоволството им е породено от наредбата за движение на стоки с висок фискален риск

| Интервю
Мариана Милтенова
Снимка: БГНЕС

Производителите на плодове и зеленчуци са готови да се включат в протести в столицата срещу Наредбата за движението на стоки с висок фискален риск. Това съобщи пред БНР Мариана Милтенова, председател на Съюза на градинарите.

В края на миналата седмица 14 национално представени организации и членове на Националния съвет по храните изпратиха отворено писмо до министър - председателя и до министрите на финансите и земеделието. То се отнася до условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на България. 

Организациите настояват за ревизия на въпросната наредба, както и за среща с финансовото министерство.

"Ние сме от потърпевшите. Опитваме се да се борим срещу прилагането й към сектора на производство на плодове и зеленчуци, защото е неработеща. Няма чуваемост нито от министерството на земеделието, нито от министерството на финансите. С НАП имахме пет срещи, но нищо не се случи".

Ние също настояваме за борба със сивия сектор, посочи Милтенова.

"Производството на плодове и зеленчуци е много потърпевшо от сивия сектор. Но не това са мерките и начините за решаване на проблема. 

Ние произвеждаме 20% от потреблението на плодове и зеленчуци у нас. Не се обръща внимание на това какво се вкарва в България. 80% от плодовете и зеленчуците влизат предимно от трети страни. Поставихме въпроса защо не се сложат минимални квотни цени, както и за проследяването на тази продукция. Това би трябвало да е най-голямата борба със сивия сектор – как тази стока достига такива високи цени в магазина". 

Милтенова обясни в предаването "Преди всички", че голяма част от производителите нямат кантари в градината си, както и че продукцията им е нетрайна и по тази причина трябва бързо да се натовари и да бъде извозена. 

"Но преди това трябва да направиш уведомление до НАП. Шофьорът може да закъснее. В преработвателното предприятие може да не вземат цялата стока и тогава трябва да правиш ново уведомление". 

Нашият сектор се намира в изключително тежко положение, отбеляза още тя.

"Нямаме работна ръка. Напояването липсва". 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна