Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Христов: Начинът на стопанисване на водите в България е сериозен проблем

"Трябва да има напоителни съоръжения и системи, да се извърши преструктуриране. Няма да оставим нещата така, защото иначе фалираме"

| Интервю
Радослав Христов
Снимка: БГНЕС

"Сериозният проблем е стопанисването на водите в България. Няма вода, която да се губи. Става дума за води, които се изпускат нерагламенитрано и незаконно, без отчитане". 

За това алармира Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Пред БНР той даде и конкретни примери.

"На язовир "Жребчево" няколко пъти монтираха измервателно устройство и няколко пъти то изчезва. 

Зимните месеци трябва да се съхранява водата и язовирите да се напълнят, а в "Копринка" от октомври до април са изпуснали 80 милиона кубика вода. ВЕЦ-овете пак са правили електроенергия и са я използвали. Ако тези 80 милиона кубика ги имахме през лятото, нямаше да имаме никакъв проблем с напояването в Горнотракийската низина!".  

Над 35 млн. декара са обработваемите земи у нас, но само една малка част от тях се напоява. Преди дни земеделският министър Георги Тахов декларира пред ресорната комисия в парламента, че до края на тази седмица ведомството му ще бъде готово с анализ на необходимите средства за мониторинг на съществуващите напоителни системи. 

"Административната тежест е огромна по отношение на разрешителни и всякакъв вид други документи. Необходими са промени в определени наредби и закони", посочи още Радослав Христов в предаването "Преди всички".

Той открои и проблема с остарялата инфраструктурата

"Трябва да има напоителни съоръжения и системи, трябва да се извърши преструктуриране. Няма да оставим нещата така, защото иначе фалираме", категоричен е той. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени