Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуваха за обществено обсъждане проекта за Туристически гаранционен фонд

Снимка: Министерство на туризма

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени във връзка с пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги.

Директивата хармонизира обезпечителната схема за защита на потребителите в случаите, в които организатори на пакетни туристически услуги (туроператори) обявят несъстоятелност, поясняват от министерството. 

Проектът предвижда изграждането на нова цялостна обезпечителна схема, включваща задължително участие в Туристически гаранционен фонд (ТГФ). Той ще допълни и обезпечи допълнително потребителите на пакетни туристически услуги при обявяването на несъстоятелност на туристически организатори/туроператори.

Със законопроекта се предлага Туристическия гаранционен фонд да се основава на системната концепция за тристълбова защита – превантивна (І-ви стълб), застраховка или банкова гаранция (ІІ стълб) и участие на туроператорите в гаранционен фонд (ІІІ стълб). 

С предложените промени може да се запознаете тук. Предложения и становища могат да се изпращат до 2 септември 2024 г. (включително) на имейл: edoc@tourism.government.bg.

По публикацията работи: Олга Карова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна