Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови жертви на израелски атаки в Ивицата Газа

Снимка: Алами/Ройтерс

Палестинските власти съобщават за нови 18 жертви на израелските атаки в Ивицата Газа, докато Израел върна телата на 80 палестинци, загинали при израелската военна офанзива в анклава.

Представител на палестинските спешни служби в Хан Юнис заяви, че няма информация от израелската страна за самоличността на загиналите, нито дали те са били в израелски затвори или тленните останки са открити по време на сухопътната операция на израелската армия. Предстои да бъде извършена аутопсия.

Междувременно израелска хуманитарна организация алармира, че условията в израелските затвори, в които лежат палестинци, са се влошили значително от началото на офанзивата в Газа. В доклад, озаглавен "Добре дошли в ада", местата за задържане са сравнени с лагери за мъчения.

Палестинският президент Махмуд Абас заяви, че управлението на Ивицата Газа трябва да бъде предадено на законната палестинска власт и определи като "неприемливи" израелските планове за временен контрол върху анклава. Руска медия съобщи, че Абас ще посети Русия идната седмица.

Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан заяви, че Техеран е готов да разшири стратегическото партньорство с Русия. По думите му двете страни имат сходни позиции за изграждането на многополюсен свят като модел за устойчива сигурност и световен мир. По-рано Москва осъди убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания и призова за сдържаност в Близкия изток.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна