Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Снимка: Четири лапи

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове.

От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България.

В следствие на дългогодишната работа по темата, през 2021 г. Доклад на "Четири лапи" разкрива, че повечето български зоопаркове функционират в нарушение на законодателството.

"Всеки зоопарк има свои, специфични проблеми, някои от тях са систематични. В Доклада те бяха описани, даде бяха препоръки", обясни пред БНР-Радио София Гергана Блажева, координатор отдел "Програми" във фондацията.

Гергана Блажева

Преди това - през 2020 г. е инициирана петиция за по-добри условия за животните в българските зоопаркове, която за две години събира над 51 000 подписа и през месец май 2022 г. тя е официално връчена на министъра на околната среда и водите.

Ситуацията в българските зоологически градини изисква систематичен и дългосрочен подход, включващ активно сътрудничество и участие на всички заинтересовани страни, насочено към устойчиво подобряване на стандартите за отглеждане и хуманно отношение към животните в плен, заявяват от организацията.

След многобройните посещения, екипи на "Четири лапи" са констатирали, че минимално са се подобрили условията само на някои животни.

За тази година са предвидени проверки на 8 общински зоологически градини за подновяване на лиценза. Това са зоопарковете в Кнежа, Плевен, Ловеч, Димитровград, Добрич, Варна, Бургас и Димитровград.

Столичният зоопарк е единственият от България, който е член на Европейската асоциация на зоопарковете и може да служи за добър пример, подчерта Блажева. Зоологическата градина в Стара Загора е на път също да стане член.

Тя допълни, че по програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъдат подпомогнати зоопарковете в България чрез разработването на пакет от документи за кандидатстване за последващо финансиране на проекти за ремонтни дейности, за цялостното функциониране и развитие, включително планове за колекции и консервационни дейности.

Това ще е стъпка в посока привеждане на тези места в съответствие с европейските и национални стандарти.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени