Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 точки в предварителната програма на депутатите за тази седмица

2
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

21 точки фигурират в предварителната програма за работата на парламента през тази седмица. Окончателно тя ще бъде приета в пленарната зала. Сред законопроектите, които депутатите трябва да приемат на второ четене е този за въвеждане на еврото в България, предаде репортер на БНР.

Като първа точка в проектопрограмата за тази седмица фигурира предложеното от ПП-ДБ решение, с което министърът на здравеопазването да бъде задължен да предприеме действия и мерки за осигуряване на медицински сестри и акушерки, като броят им се увеличи с минимум 50% до 2030 година, а заплатите на сестрите да са минимум 2000 лв., на акушерките 2500 лв.

БСП е вносител на проекта на решение за спиране на преговорите и действията по продажбата на оборудването, собственост на НЕК, предназначено за проекта АЕЦ "Белене".

От ГЕРБ предлагат промени в Закона за безопасното използване на ядрената енергия, за да се разреши на ядрените централи и площадките за изграждането им да са със статут на обекти с национално значение и национални обекти.

"Възраждане" предлага за първо четене и поправките в Закона за личната помощ.

В четвъртък депутатите ще разгледат доклада за дейността на Временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства на данни за извършени престъпления във връзка с дейността на Ивелин Михайлов, идеолог на политическа партия "Величие" и изградения в село Неофит Рилски културно-исторически комплекс.

Същия ден парламентът трябва да ратифицира предлагания от кабинета международен договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър", да приеме инвестиционен разход за придобиване на зенитно-ракетни комплекси, да одобри меморандума между министерствата на отбраната на България и на Румъния за изграждане на щаб на регионалното командване на специалните операции.

В програмата фигурира и предложението на БСП райският газ да попадне в списъците с наркотични вещества.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени