Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава борбата с пожарите в страната

Снимка: Кети Тренчева, БНР

Продължава потушаването на пожарите в различни райони на страната.

В сила остава бедственото положение в общините Харманли и Тополовград, заради пожара в района на село Черепово в Сакар планина. Няма опасност за населени места в района.

Над 160 пожарникари, горски служители, военни и доброволци атакуват днес източния фронт на пожара в планината Славянка. С вода ще се гаси както от въздуха, така и наземно, като четири високопроходими пожарни коли са разположени във високата част на планината.

Нощта е преминала спокойно, няма разрастване на пожара, съобщиха рано тази сутрин в кризисния щаб дежурните групи. Още вчера беше направена подготовката за гасене с вода и на терен, каза заместник-областният управител Елхан Кълков.

"Направиха много сериозна организация, като изградиха над 1,5 километра линия, която прехвърлят билата и ще подава вода през пожарните коли – високопроходимите. И затова се прави мащабна организация с много хора с тези линии да се опитаме вече да го локализираме", обясни той.

160 огнеборци днес ще атакуват източния фронт, а след 9 часа се очакват и испанските самолети, които вчера направиха по 10 обливания от въздуха. Единственият  проблем са новите огнища на гръцка територия, откъдето и дойде пожарът.

"Това, което наблюдаваме в гръцката част - много на запад, тяхна територия гори и бързо върви нагоре към границата", поясни Елхан Кълков.

Пожарът, който бушуваше в района на ловешкото село Владиня, е напълно потушен, но екип на пожарната остана на място през цялата нощ, за да не се възпламени отново някое от огнищата.

Пожарът тръгна от сухи треви, но заради вятъра навлезе в селскостопански двор и имоти във Владиня. Няма пострадали хора.

Овладени са пожарите в разградското село Побит камък и в свищовското село Горна Студена.

И днес - шести пореден ден, ще  продължи доугасяването  на пожара, който възникна на 2 август в землището на граничните села Църварица и Илия.  Пожарът беше локализиран на площ от около 1 000 дка, от тях 500 дка са иглолистна гора – над 100 дка от тях е върхов, около 500 дка са самозалесили се територии и сухи треви.

Според предварителните разчети днес ще се прави оглед за евентуални тлеещи или пламнали наново места и огнища,  като прогнозите са до следобеда да бъде угасен напълно, каза за БНР снощи директорът на Горско стопанство в Невестино инж. Кирил Иванов.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени