Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Израел призова за "бързо ликвидиране" на новия лидер на "Хамас"

Яхия Синуар
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън е разговарял с лидерите на Катар и Египет въпроса за намаляване на напрежението в региона, както и за прекратяването на огъня в ивицата Газа.

Русия също призова към сдържаност в Близкия изток.

Руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил напрежението в Близкия изток с йорданския външен министър Айман Сафади. 

Лавров е подчертал, че всички в региона трябва да направят необходимото, за да не се стигне до катастрофални последици, се казва в изявление на руското външно министерство. По-рано в Техеран беше секретарят на руския съвет за сигурност и бивш военен министър Сергей Шойгу.

Израелският министър на външните работи Израел Кац заяви в социалната платформа X, че новият ръководител на "Хамас" Яхия Синуар трябва да бъде "елиминиран бързо".

Синуар застана начело на палестинската групировка седмица след като досегашният лидер - Исмаил Хания, беше убит в Техеран. Ройтерс коментира, че той ще засили радикалния курс на движението.

Според "Хизбула", която също като "Хамас" е подкрепяна от Иран, заявиха, че изборът на Яхия е потвърдил, че израелските убийства не са постигнали целта си".

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала обяви, че групировката ще отвърне на Израел за убийството на военния командир Фуад Шукр или заедно със съюзниците си в региона, или сама, "каквито и да са последиците".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени