Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монтана – градът отвъд шаблоните

7
Снимка: БНР- Видин

Един от областните градове в Българския Северозапад е Монтана. Според статистическите данни регионът не може да се похвали с особено високи показатели в сферите на инфраструктурата, икономиката, образованието, социалните услуги. По данни от изминалата икономическа година, Монтана изненадва с това, че е на първо място по износ от всички останали области, като дори изпреварва износът от градове като Русе и Бургас. Дългогодишният кмет Златко Живков, който на последните местни избори спечели своя седми мандат, разкри пред БНР Видин рецептата за политическото си дълголетие начело на града – близостта до хората, прекрасното познаване на всяко от 23-те села в Общината и превръщането на работата в мисия. "Смениха се над 16 правителства, аз се старая да си свърша моята работа... Монтана днес е най-силният в икономическо отношение град в Северозапада...", казва кметът и често не усеща как и кога минава времето на 80-часовата му работна седмица

В Община Монтана са регистрирани и работят 2340 предприятия, БВП е 33 хил. лв. на глава от населението, а безработицата е под 4% – факти, които се противопоставят на схващането за тази част на България като най-изостаналата в икономическо отношение не само в страната ни, но и в ЕС.


"Не понасям шаблоните, с които говорят за Северозапада, а гледам фактите. Тази Монтана, в която живея днес, е много по-добра, чиста и зелена, като никога в историята си – твърди градоначалникът. –  600 декара са новите паркове и градини, всички електроуреди в града са нови, част сме от 86-те общини, които сменят своето улично осветление по Плана за възстановяване и устойчивост."

Златко Живков

Произхожда от нормално работническо семейство, от които Златко Живков научава, че "можеш да свършиш и да не свършиш работа, но не можеш да прекрачиш хората около теб, сякаш не са живи". Смята, че на тази максима дължи и възможността да бъде преизбиран толкова много пъти, тъй като не спира да се старае да е сред хората и да изслушва техните проблеми и идеи за различни подобрения в населените места.

Язовир „Огоста“

Ръководената от него община активно работи по трансгранични проекти със съседните Румъния и Сърбия. Това са прекрасни възможности за икономическо и културно развитие на регионите, смята Златко Живков. Болката му в момента е за язовир "Огоста" – "напоследък всички говорят за това колко е опасен".

"Огоста" е четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем у нас, след язовир Искър. Затова и случващото се с този обект от националната ни сигурност, е изключително важно за региона, а стопанин на водоема е държавата:

"Той ни е пазил от наводнения и за съжаление не се стопанисва добре. Не е в аварийно, а в предаварийно състояние, а държавниците много приказват, без да правят нищо. Все на някое правителство ще се наложи да отдели около 30 милиона лева, с които да бъдат направени необходимите ремонти" – казва с надежда градоначалникът.


Освен кмет на Монтана, Живков е член на Комитета на регионите в Брюксел, което му позволява да види една по-широка картина на страната ни и да я сравни с тази в другите държави членки на ЕС:

"От 10-те най-слабо развити икономически района на ЕС, шест са български. Благодарение на София, Югозападният стои малко по-нагоре, но в европейските държави има закон за столиците и те обикновено са извън регионите. Както ми казаха колегите от Германия, ще трябва да свикнем, че ще ставаме все по-възрастни и по-малко."

По отношение на хората, които живеят в общината, Живков признава:

Централния площад „Жеравица“ в Монтана

"Научих се, че когато става въпрос за хора, не можеш да елиминираш слоеве или възрасти само заради това, че не ти харесват или да говориш, че само младите са важни. Естествено е, че и те са важни, но имайки предвид, че голяма част от всичко, което е постигнала България през годините се дължи на тях, възрастните не са по-малко важни."

Всяка личност е неповторима и се нуждае от внимание и уважение – убеден е дългогодишният кмет на Монтана Златко Живков.

Съставил: Йоан Колев / по интервю на Недка Лилкова от БНР Видин 

Снимки: БНР- Видин, Община Монтана, БТА


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени