Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

"Най-големият ми проблем са големите очаквания на хората"

13
Снимка: радио Видин




Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста. 

От пръв поглед прави впечатление елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а заведението, в което сядаме да изпием по едно кафе, приютява доста представители на котешкото царство. А знаем, който обича четириногите мъркащи животни, не е лош човек. 

Работещите фирми в Монтана са 2340 - микро, макро и средни предприятия, БВП е 33 хил. лв. на глава от населението, безработицата тук е под 4 %.   

Кмета на община Монтана е Златко Живков- единственият кмет в България, избран за 7 мандат. От 1999 година, вече 25 години работи и се грижи за просперитета на своя град и община. За неговото преизбиране вероятно си има обяснение- работната му седмица е 80-часова, постоянно пътува, среща се с хората от селата, приема жители в кабинета си почти всеки ден, въпреки ,че графикът му за прием е в петък. Стремежът му е да откликне на всеки човек и неговия проблем, а пък работата за Монтана е негова мисия: 

"Рецептата за успеха е мотивацията за работа. Монтана от най-слабият икономически град в миналото, днес е най-силният в икономическо отношение град в Северозапада, износът от нефинансови активи е 1 млд.50 млн.,  на Враца 240 млн.лв., на Видин - 190 млн.лв., тоест това, което се изнася в чужбина от фирмите. В топ 150 български фирми има 5 от Монтана. Днес Монтана се гордее с 600 дка зелени площи, нови паркове и градини, сега сме в тези 86 общини, които сменят уличното си осветление. В топ 6 сме на чистите градове. Подменяме целия град с енергоспестяващо осветление, с LED лампи, които са по-ефективни, цената е по-ниска. На покрива слагаме панели, за да има електричество за фонтаните... Каква е рецептата ми за успех? Аз нямам почивен ден, освен ако съм в чужбина, само тогава не обикалям селата. Познавам наизуст всичко в Монтана- в града и 23-те села. За разлика от други места, тук можеш да видиш всичко, което излиза от ръцете ти... Аз се старая да си свърша моята работа. Ето - продължава подмяната на уредите за отопление, осветлението, имаме два големи проекта на "Общински пътища", чакам три проекта за 5 улици в центъра по инвестиционната програма да минат. Монтана е в градовете до 50 млн. и подаваме всички проекти...

За мен община Монтана е мисия... С една дума - животът не завършва в 17,30 часа и почивните ми дни са изключение. Смениха се над 16 правителства аз се старая да си свърша моята работа... Монтана днес е най-силният в икономическо отношение град в Северозапада...", казва Златко Живков:

Той е и заместник - председател на Европейския комитет на регионите в Брюксел. По думите му, от 6 от 10 най-слаби региона в ЕС са български- на практика, цялата страна. Затова и в работата му са важни всички хора. Предприема мерки в помощ на различните групи, защото всички са важни, но се забелязва всеобща тенденция на застаряване на населението

"В една община са важни всички хора- и младите, и хората на средна възраст, както и пенсионерите... Патронажът ни е над 1500 души, имаме много проекти "Грижа за дома" и така се обслужват много хора... "

Община Монтана активно работи по трансгранични проекти със съседните Румъния и Сърбия. Това са прекрасни възможности за икономическо и културно развитие на регионите, смята Златко Живков. За него язовир Огоста е богатство, но напоследък всички говорят за това колко е опасен. Язовирът се стопанисва от държавата, в предаварийно състояние е, необходими са 30 млн.лв. за допълнителни ремонти на язовира, казва кметът. 

А ето какво споделят хората, които живеят в Монтана:

"Засега е спокойно, но бедно... Хем са ниски заплатите, хем трудно се намира работа... Къде са тези работни места? Не ги виждам къде са тези работни места, не е достатъчно, затова младите се изнасят нанякъде, селата са ни бедни... В Италия селата цъфтят, а тук... жалко... Не се живее много добре, но аз съм пенсионер... Спокойно е, работа по-малко, но се живее спокойно с малки деца... Имаме достъпни детски ясли и училища, не търсим частни детски градини, децата ни играят в парковете на свобода..."

Повече в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45